Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

RPSC Syllabus 2015 | LDC Clerk Exam Pattern, Sample Papers PDF Download

RPSC Syllabus 2015

Applicants applying for RPSC LDC Clerk Exam can check RPSC Syllabus 2015, Exam Pattern and Sample Papers etc through this page. Candidates may check the other relevant details and Download the same in PDF format from below.
  • Like other organizations, Rajasthan Public Service Commission (RPSC) also conducts written exam for recruitment for LDC Clerk. 
  • The question papers of LDC Exam are structured and fixed but we suggest the candidates to be aware for the new updates about the syllabus.
  • The candidates always need the Exam Pattern and Sample papers to be prepared for the exam.
  • For the freshers, RPSC Syllabus 2015 can be the key of success. So we are providing you the the same with RPSC LDC / Clerk Exam Pattern 2015 and Sample Papers.
RPSC LDC Syllabus 2015 details

Papers
Topics
PAPER – I
Everyday Science
Mathematics
PAPER – II
General Hindi & English
General English
Tenses/Sequence of Tenses
Use of Articles and Determiners
Narration: Direct and Indirect
Sentences Transformation: Interrogative, Exclamatory, Assertive to Negative and vice-versa
Voice: Active and Passive
Use of Prepositions
Translation of Simple (Ordinary/Common) Sentences from Hindi to English and vice-versa
Correction in sentences including subject, Agreement, Verb, Adjectives, Degrees of Connectives and wrong use of words
Glossary of official, Technical Terms (with their Hindi Versions)
Confusable words
Comprehension of a given passage
One word substitution
Forming new words by using prefixes and suffixes
Synonyms
Antonyms
Letter Writing Skills: Official, Semi Official, Circulars and Notices, Tenders.

Download LDC Syllabus> PaperI, PaperII

RPSC LDC/ Clerk Exam Pattern 2015

Read following details given in the table form to clarify the data:

Type of Questions (Subjects)
No. of Questions
Maximum Marks
Time Duration
Gen. Hindi
75
100
3 hours
Gen. English
75


All the candidates are informed that you should keep in mind of Negative Marking in the examination.

RPSC Sample Papers 2015

1. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?
  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Answer: Option 2

2. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:
  1. 15
  2. 16
  3. 18
  4. 25
Answer: Option 2

3. A father said to his son, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the father's age is 38 years now, the son's age five years back was:
  1. 14 years
  2. 19 years
  3. 33 years
  4. 38 years
Answer: Option 1

4. Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed?
  1. 210
  2. 1050
  3. 25200
  4. 21400
  5. None of these
Answer: Option 3

5. Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.
  1. 4
  2. 7
  3. 9
  4. 13
Answer: Option 1

6. Who is the father of Geometry?
  1. Aristotle
  2. Euclid
  3. Pythagoras
  4. Kepler
Answer: Option 2

7. Who invented the BALLPOINT PEN?
  1. Biro Brothers
  2. Waterman Brothers
  3. Bicc Brothers
  4. Write Brothers
Answer: Option 1

8. In which year was Pulitzer Prize established?
  1. 1917
  2. 1918
  3. 1922
  4. 1928
Answer: Option 1

9.  Who is the author of the book 'Nineteen Eighty Four'?
  1. Thomas Hardy
  2. Emile Zola
  3. George Orwell
  4. Walter Scott
Answer: Option 3

10. Choose the word which best expresses the meaning of STRINGENT
  1. Tense
  2. Stringly
  3. Strict
  4. Causing to Shrink
Answer: Option 3

To get more information about RPSC you may visit our web portal privatejobshub. You can also join us on Facebook and Google Plus for more career related details.
You May Also Check


Start Your Career in Top MNC's as Designer - Apply Now


Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2015

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

No comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose

Post a Comment

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email