Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

UPSC CSAT Syllabus 2015 Exam Pattern Model Sample Paper

UPSC CSAT Syllabus 2015

Union Public Service Commission conducts Civil Services Preliminary examination for the selection of eligible candidates for Civil Services (Mains) exams (Written and Interview).  Interested candidates can easily download UPSC CSAT Syllabus 2015 & Exam Pattern & Model Sample Paper from the below section.

This Page Includes:
  • UPSC CSAT Exam Pattern
  • UPSC CSAT Syllabus
  • UPSC CSAT Model Sample Paper
  • Other Related Links
Civil Services examination is carried out by the UPSC in three stages. The first stage will comprise of CSAT while the second and third stage will remain unchanged. Applicants who  is going to participate in the exam they must know which type of paper will come in the examination. Therefore we are providing the UPSC CSAT Syllabus 2015Exam Pattern & Study Material for your better preparation.

Team of privatejobshub is unfolding all relevant and updated details about UPSC CSAT Syllabus 2015, Exam Pattern ,Sample Paper. 

UPSC CSAT Exam Pattern

CSAT Preliminary Exam

Subjects
Marks
General Studies Paper - I
200 Marks
General Studies Paper - II
200 Marks


CSAT Main Exam and Interview

Paper-I
One of the Indian Languages to be selected by the candidate from the 18 languages included in the VIIIth Schedule to the Constitution (Qualifying Paper)
300 Marks
Paper-II
English (Qualifying Paper)
300 Marks
Paper-III
Essay
200 Marks
Papers IV & V
General Studies (300 Marks for each paper)
600 Marks
Papers VI, VII, VIII & IX
Any two subjects (each having 2 papers) to be selected from the prescribed optional subjects (300 marks for each paper)
1200 Marks


UPSC CSAT Syllabus 2015

Preliminary Exam

Paper I

Paper I consist following sections:
  • Current events of national and international importance
  • History of India and Indian National Movement
  • Indian and World Geography - Physical, Social, Economic geography of India and the World
  • Indian Polity and Governance - Constitution, Political System, Panchayati Raj, Public Policy, Rights Issues, etc
  • Economic and Social Development - Sustainable Development, Poverty, Inclusion, Demographics, Social Sector Initiatives, etc
  • General issues on Environmental ecology, Bio-diversity and Climate Change - that do not require subject specialization
  • General Science.
Paper II

Paper II covers following topics:
  • Comprehension
  • Interpersonal skills including communication skills
  • Logical reasoning and analytical ability
  • Decision making and problem solving
  • General mental ability
  • Basic numeracy (numbers and their relations, orders of magnitude etc) (Class X level), Data interpretation (charts, graphs, tables, data sufficiency etc -Class X level)
  • English Language Comprehension skills (Class X level) 
Main Exam

CSAT Main Exam consists of the following optional subjects

Agriculture
Management
Animal Husbandry & Vetinary Science
Mathematics
Anthropology
Mechanical Engineering
Botany
Medical Science
Chemistry
Philosophy
Civil Engineering
Physics
Commerce & Accountancy
Political Science & International Relations
Economics
Psychology
Electrical Engineering
Public Administration
Geography
Sociology
Geology
Statistics
Indian History
Zoology
Law

Optional Language Subjects

Applicants have to choose one subject from the following:

Arabic
Gujarati
Manipuri
Sanskrit
Assamese
Hindi
Nepali
Sindhi
Bengali
Kannada
Oriya
Tamil
Chinese
Kashmiri
Pali
Telugu
English
Konkani
Persian
Urdu
French
Marathi
Punjabi
German
Malayalam
Russian

UPSC CSAT Model Sample Paper

1. Identify the correct match: Date Celebrated as
  1. May 8 World Health Day
  2. May 1 World Literacy Day
  3. May 17 World Telecommunication Day
  4. June 5 World Ozone Day
Ans. 3

2. Mount Etna is a famous volcano located in
  1. Argentina
  2. Italy
  3. Mexico
  4. Philippines
Ans. 2

3. Tungabhadra Sanctuary is located at
  1. Madhya Pradesh
  2. Uttar Pradesh
  3. Karnataka
  4. West Bengal
Ans. 3

4. The agency of United Nations that was set-up to strengthen the international cooperation in the field of education and improve the standards of education is
  1. UNEP
  2. UNCTAD
  3. UNESCO
  4. UNDP
Ans. 3

5. What is the approximate length of Indian coastlines?
  1. 3,440 km
  2. 4,589 km
  3. 7,500 km
  4. 8,924 km
Ans. 3

6. Reserve Bank of India is headquarter at
  1. Kolkata
  2. New Delhi
  3. Mumbai
  4. Chennai
Ans. 3

7. Jana Gana Mana, was accepted as the National Anthem of India by the Constituent Assembly of India in
  1. 1950
  2. 1949
  3. 1948
  4. 1947
Ans. 1

8. Which of the following cricketers holds the world record for maximum number of double centuries in test cricket?
  1. Mark Waugh
  2. Martin Crowe
  3. Marwan Atapattu
  4. Don Bradman
Ans. 4

9. The person who has climbed Mount Everest the most — 12 times is
  1. Babu Chheri
  2. Appa Sherpa
  3. Peter Hillary
  4. T. W. Tenzing
Ans. 2

10. Which Indian state has its maximum area under the forest cover?
  1. Maharashtra
  2. Madhya Pradesh
  3. Arunachal Pradesh
  4. Kerala
Ans. 2

Note: If you face any problem than you are free to write your comment in the below tuned comment box, we will solve your query as soon as possible.

Gather Upcoming & Latest Updates Regarding CSAT


Get Salary Packages upto 3.5 Lacs - Apply Now


Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2015

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

No comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose

Post a Comment

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email