Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

General Awareness Questions for IBPS Clerk, PO, RRB 2015 With Answers

General Awareness Questions for IBPS

Aspirants who are preparing for the IBPS Clerk, PO, RRB Exams 2015 and wish to make strong their General Awareness Section they can get help through this page.

In this section we are providing you the General Awareness Questions for IBPS with Answers which will definitely assist you in your preparation and increase your confidence level. Candidates please have a look below and solve the questions for better preparation


General Awareness Questions and Answers

Ques:1 Which one among the following National Parks/Wildlife Sanctuaries is located nearer to the National Highway No. 7 between Jabalpur and Nagpur ?
  1. Bandhavgarh
  2. Panna
  3. Pench
  4. Tadoba
Ans: (3)

Ques:2 Who is the youngest player to score a century in test cricket ?
  1. Haneef Mohammed
  2. Mohd. Azharuddin
  3. S. Gavaskar
  4. S. Tendulkar
Ans: (4)


Ques:3 Which one of the following is the first State to have been formed on linguistic basis ?
  1. Andhra Pradesh
  2. Gujarat
  3. Karnataka
  4. Punjab
Ans: (1)

Ques:4 The National Institute of Community Development is located at
  1. Chennai
  2. Hyderabad
  3. Bangalore
  4. Pant Nagar
Ans: (2)


Ques: 5 In which of the following countries 'Grameen Bank', the bank of poor is present?
  1. India
  2. Sri Lanka
  3. Nepal
  4. Bangladesh
Ans: (4)

Ques:6 Who is appointed as the new Chief of Naval Staff on June 5, 2012?
  1. Devendra Kumar Joshi
  2. Vikram Singh
  3. Nirmal Verma
  4. None of this
Ans: (1)


Ques:7 Indias first Ladies Special Subruban train was started by which of the following zones of Inidian Railways ?
  1. Northern
  2. Southern
  3. Centreal
  4. Western
Ans: (4)

Ques:8 Which Iraqi scientist known as Dr. Germ for her role in Iraqs biological weapons programme recently surrendered to coalition forces ?
  1. Maleeha Lodhi
  2. Salma Pervez
  3. Saleema Garib
  4. Rihab Rashid Taha
Ans: (4)


Ques:9 As per existing law, what is the minimum per day wages paid to a worker from unorganized sector in India ?
  1. Rs. 50
  2. Rs. 75
  3. Rs. 100
  4. Rs. 125
Ans: (3)

Ques:10 Who among the following has been conferred the Honorary Knight Commander of the British Empire by Queen Elizabeth II in recognition of his/her services to music ?
  1. Ravi Shankar
  2. Amjad Ali Khan
  3. M.S. Subbulakshmi
  4. Zubin Mehta
Ans: (1)


Ques:11 India has sanctioned a Rs. 26 million grant to which of the following countries for development of tube wells?
  1. Myanmar 
  2. Sri Lanka
  3. Nepal
  4. Pakistan
Ans: (2)

Ques:12 Which among the following ranks in Indian Air Force is the highest ?
  1. Flying Officer
  2. Air Commodore
  3. Wing Commander
  4. Squadron Leader
Ans: (2)


Ques:13 As per existing law, what is the minimum per day wages paid to a worker from unorganized sector in India ?
  1. Rs. 50
  2. Rs. 75
  3. Rs. 100
  4. Rs. 125
Ans: (3)

Ques:14 Who was the first recipient of Nehru Award for International Understanding ?
  1. Martin Luther King
  2. Mother Teresa
  3. U. Thant
  4. Dr. Jonas Salk
Ans: (1)


Ques:15 Which of the following is known as Garden City of India ?
  1. Trivandrum
  2. Bangalore
  3. Imphal
  4. Simla
Ans: (2)


Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2014

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

No comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email