Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

Railway TC Pay Scale Eligibility Requirement Exam Syllabus Pattern Question Paper

Railway TC Pay Scale

Dear candidates, who are surfing for the Railway TC Pay Scale, Eligibility Criteria, Requirement Exam Syllabus, and Sample Question Paper, you people can get the same in the below section of this page.

This Page Includes:
  • Railway TC Pay Scale
  • Eligibility for TC in Railway
  • Railway TC Exam Pattern
  • Railway TC Syllabus
  • Selection Procedure
  • Railway TC Question Paper
  • Other Related Links
As a huge number of passengers travels through Railway So TC (Ticket Collector) is one who ensure that every passenger is travelling with a ticket.

A person who can handle this work with patience, courage, honesty and Confidence may apply to serve for Railway as being a Ticket Collector. Here read the below information for TC Pay Scale, Exam Pattern, Eligibility and Sample appear.

Railway TC Pay Scale:

Railway TC Pay Scale is Rs.  3050- Rs. 4500. With the Pay Scale, appointed candidates will receive many more facilities as mentioned below:
  • Provident Fund
  • Gratuity
  • Medical Facility
  • Free/ Concessional Railway passes
  • Housing Facility
  • Medical Expenses
Eligibility for Ticket Collection in Railway: 
  • Candidates must possess 10th with minimum 50 % of marks for Railway TC.
  • Aspirants should be of age limit 18 to 25 years. 
  • Relaxation in age will be given to the reserved categories like SC/ST and OBC applicants.
Railway TC Exam Pattern:

If you want to be a Ticket Collector then you need to appear in the Written Exam conducted by the Railway Recruitment Board in Indian Railway. On the basis of performance in the Written Exam candidates need to take the proper training in a particular Station or Route.

Railway TC Syllabus:

Railway TC Exam consists of MCQ based questions from the following subjects.
Selection Procedure:

Appliers are appointed on the basis of their presentation in two successive stages of Written Examination.


Railway TC Question Paper

1. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's
  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above
Answer: 1

2. The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent
  1. Nirvana
  2. Sangha
  3. Buddha
  4. Dhamma
Answer: 1

3. The hazards of radiation belts include
  1. deterioration of electronic circuits
  2. damage of solar cells of spacecraft
  3. adverse effect on living organisms
  4. All of the above
Answer: 4

4. What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?
  1. 2
  2. 3
  3. 18
  4. 21
  5. None of these
Answer: 5

5. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?
  1. 0
  2. 1
  3. 10
  4. 19
Answer: 4

6. The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:
  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m
Answer: 3

7. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 kg?
  • 3 : 7
  • 5 : 7
  • 7 : 3
  • 7 : 5
Answer: 3

8. DIVERSION
  1. Amusement
  2. Distortion
  3. Bylane
  4. Deviation
Answer: 4

9. Find the correctly spelt word (solve as per the direction given above)
  1. Benefitted
  2. Benifited
  3. Benefited
  4. Benefeted
Answer: 3

10. Who is creating this mess?
  1. Who has been created this mess?
  2. By whom has this mess been created?
  3. By whom this mess is being created?
  4. By whom is this mess being created?
Answer: 4

Check Important Railway Updates

Get Salary Packages upto 3.5 Lacs - Apply Now


Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2015

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

No comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose

Post a Comment

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email