Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

GPAT Previous Question Papers 2015 Sample Papers Study Material

GPAT Previous Question Papers 2015

Candidates who are going to appear in GPAT (Graduate Pharmacy Aptitude Test) exam may check GPAT Previous Question Papers 2015. Contenders may also go through the Sample Papers & Study Material for better preparations of exam.

GPAT (Graduate Pharmacy Aptitude Test) is an all India national stage entrance exams which is performed by of All India Council for Technical Education for admissions of eligible contenders to M.Pharm / Ph.D.


GPAT Previous Question Papers

1. Which of the following anti-arrhythmic drug is having Iodine?
  1. Disopyramide
  2. Flecainide
  3. Amiodarone
  4. Quinidine
Ans-1) 3

2. The quality of Coca leaves is mainly dependent on which of the following constituents?
  1. Cocaine
  2. Truxilline
  3. Ecgonine
  4. Cinnamyl cocaine
Ans-2) 3

3.CH3O- Na+ + CH3Cl - CH3 - O - CH3 + NaCl

The above reaction is an example for which of the following?
  1. Williamson reaction
  2. Clemmenson reaction
  3. Wuotz's reaction
  4. Reformatsky reaction
Ans-3) 1

4.Which of the following gelatine concentration is used to determine the viscosity of gelatine used for the preparation of soft gelatine capsules?
  1. 6 2/3 %
  2. 7 2/3%
  3. 5 2/3 %
  4. 6 3/4%
Ans-4) 1

5.Which of the following group is detected by using Herzig Meyer method?
  1. Alkyl group
  2. Hydroxy group
  3. Alkoxy group
  4. N-alkyl group
Ans-5) 4


6. Which of the following drug blocks the sodium channel and dissociates slowly?
  1. Quinidine
  2. Lignocaine
  3. Flecainide
  4. Procainamide
Ans-6) 3

7. According to Drugs and Cosmetics act, List of substances that should be sold by retail only on prescription of registered medical practitioner is given in which of the following Schedule?
  1. Schedule 'H'
  2. Schedule 'V'
  3. Schedule 'X'
  4. Schedule 'Q'
Ans-7) 1

8. In HPLC, which pump gives a mobile phase flow rate dependent on column permeability?
  1. Constant pressure pumps
  2. Constant displacement pumps
  3. Reciprocating pumps
  4. Pneumatic pumps
Ans-8) 1

9. Which of the following organism is the Source for amphotericin?
  1. Streptomyces immodosus
  2. Streptomyces nodosus
  3. Streptomyces griseus
  4. Streptomyces aureofaciens
Ans-9) 2

10. Which of the following drug produces gastric irritation after micronization?
  1. Phenobarbital
  2. Tetracycline
  3. Erythromycin
  4. Nitrofurantoin
Ans-10) 4


11. Adult dose of a drug is 150 mg/kg and the drug is available as tablets of 2 mg strength. Calculate the dosed required for a boy of age 14 yrs and weight of 35 kg?
  1. 74.9 mg
  2. 78 mg
  3. 82 mg
  4. 80 mg
Ans-11) 1

12. Which of the following method is used to measure respiratory efficiency of cells in cell culture?
  1. Fluroscein Diacetate method
  2. Reduction of tetrazolium salts
  3. Evan's blue method
  4. Calcofluor white method
Ans-12) 2

13. Which of the following Dopaminergic agonist used in the treatment of Parkinsonism?
  1. Levodopa
  2. Carbidopa
  3. Mirtazapine
  4. Ropinirole
Ans-13) 4

14. What is the principle involved in the VDRL test?
  1. Agglutination
  2. Precipitation
  3. Flocculation
  4. Opsonisation
Ans-14) 2

15. Prazocine is a derivative of which of the following?
  1. Quinazoline
  2. Phthalazine
  3. Quinoline
  4. Isoquinoline
Ans-15) 1


16. Bladder toxicity is the side effect of which of the following drug?
  1. Vincristine
  2. Cyclophosphamide
  3. 5-Flouro Uracil
  4. Doxorubicin
Ans-16) 2

17. Which of the following is a prototype of Sedative?
  1. Chloral hydrate
  2. Chloral
  3. Chloroquine
  4. Chlorpheniramie
Ans-17) 2

18. If the half life for decomposition of a drug is 12 hrs, how long will it take for 125 mg of the drug to decompose by 30 %? Assume that the drug follows first order kinetics at constant temperature.
  1. 6.1 hr
  2. 8.2 hr
  3. 7.9 hr
  4. 5.5 hr
Ans-18) 1

19. Which of the following is used as Cuticle Remover?
  1. Nitrocellulose
  2. Mineral oil
  3. Trisodium phosphate
  4. Acetoglyceride
Ans-19) 3

20. Which of the following amino acid is present in Captopril?
  1. Glycine
  2. Cysteine
  3. Proline
  4. Para Amino benzoic acid
Ans-20) 3

Note:

To get more details you may log on to face book and Google+

Have a look on Below Links




Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2014

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

1 comment:

Don't Add Comment with Spam Purpose

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email