Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

CDS Previous Year Paper With Solutions UPSC CDS Model Question Papers PDF

Here on this page we are going to inform you about the CDS Previous Year Paper with Solutions for the practice of students preparing for the UPSC CDS exam.

The Combined Defense Services (CDS) exam conducts for the selection in Indian Armed Forces, Army, Navy and Air Force by the Union Public Service commission (UPSC).

Candidates who attempt CDS exam they must know about which type of paper will come in exam.


Here in this section of privatejobshub we are providing you some CDS questions which will help you during the exam preparation time. So candidates must read this questions and crack easily CDS exam.

CDS Exam Covers Following Parts
CDS Model Question Paper with Answers

(1.)  If the surface area of a sphere is 616 square cm, what is its volume?

A. 4312/3 cubic cm
B. 4102/3 cubic cm
C. 1257 cubic cm
D.1437 cubic cm

Ans- D

(2.) How many rational no’s are there in 1 to 1000?

A. 998
B. 999
C. 1000
D. infinite

Ans-D

(3.) The sum of 2 numbers is 20 and their product is 75. What is the sum of its reciprocals?

A. 1/15
B. 1/5
C. 4/15
D. 7/15

Ans- C

(4.) Which one among the following vitamins is necessary for blood clotting?

A. Vitamin K
B. Vitamin A
C. Vitamin D
D. Vitamin C

Ans- A

(5.) FFC stands for

A. Foreign Finance Corporation
B. Film Finance Corporation
C. Federation of Football Council
D. None of the above

Ans- B


(6.) The pH of human body is normally around

A. 4.5 – 5.5
B. 5.5- 6.5
C. 7.0- 7.5
D. 8.5-9.0

Ans-C

(7.) Find the similar words in meaning to the underlined word in the sentence “This job is very tedious”

A. Dull
B. exciting
C. interesting
D. tiresome

Ans-D

(8.) Find the opposite words in meaning to the underlined word in the sentence “He often went to the theatre”.

A. seldom
B. rarely
C. sometimes
D. occasionally

Ans-B

(9.) ___________ to school yesterday?

A.  Do you walk
B. Did you walked
C. Did you walk
D. Have you walked

Ans-C

10. The great Victoria Desert is located in

A. Canada
B. West Africa
C. Australia
D. North America

Ans- C


11. The highest average salinity amongst the following seas is reported from

A. Dead Sea
B. Red Sea
C. Black Sea
D. Mediterranean Sea

Ans- A

12. The infrared radiation by sun are strongly absorbed by

A. carbon dioxide
B. water vapours
C. carbon dioxide and water vapours
D. ozone

Ans- A

13. Who is the author of the book 'Nineteen Eighty Four'?

A. Thomas Hardy
B. Emile Zola
C. George Orwell
D. Walter Scott

Ans- C

14. 'Natya - Shastra' the main source of India's classical dances was written by

A. Nara Muni
B. Bharat Muni
C. Abhinav Gupt
D. Tandu Muni

Ans- B

15. The Himalayan mountain system belongs to which of the following?

A. Volcanic mountains
B. Residual mountains
C. Block mountains
D. Fold mountains

Ans- D


16. The HBJ Upgradation project, upgraded the capacity of HBJ pipeline from 18.2 MM SC MD to

A. 20 MM SC MD
B. 33.4 MM SC MD
C. 22.3 MM SC MD
D. 29.6 MM SC MD

Ans- B

17. The absorption of ink by blotting paper involves

A. viscosity of ink
B. capillary action phenomenon
C. diffusion of ink through the blotting
D. siphon action

Ans- B

18. Nuclear sizes are expressed in a unit named

A. Fermi       
B. angstrom
C. newton     
D. tesla

Ans- A

19. The gulf that separates Finland and Sweden in Europe is

A. the Gulf of Bothnia
B. the Gulf of Lions
C. the Gulf of Genoa
D. the Gulf of Venice

Ans- A

20. The words 'Satyameva Jayate' inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from

A. Rigveda
B. Satpath Brahmana
C. Mundak Upanishad
D. Ramayana

Ans- C

Have a look on Below Links




Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2014

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

No comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email