Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

Bihar PSC (Bihar Public Service Commission) Previous Year Question Paper

Candidates, if you are searching for Bihar PSC Previous Year Question Paper then you have reached the right place. Here you will get complete information about Bihar PSC previous year questions with answers.

Bihar Public Service Commission conducts recruitment process for various posts such as specialist doctors, engineers, statistical officers, assistant public prosecutor etc. 

It conducts recruitment by two methods. The first one is direct recruitment which includes written examination & interview and the second method is promotion through departmental promotion committee.

All those aspirants who are preparing for the Bihar PSC recruitment examination must go through previous year question and answer which are mentioned in the next section.


Previous Year Questions & Answers:

Q1. The 47.78 percent irrigation potential of India is created through
a)    Major Project
b)    Minor project Major Project
c)    Minor Projects
d)    Medium Projects

Answer: c)

Q2.  The estimated coal reserves in Bihar is
a)    1260 crore tones
b)    303 crore tones
c)    25310 crore tones
d)    16 crore tonnes

Answer: d)

Q3. Indian Development Forum (IDF) was earlier known as:
a)    Aid India Consortium
b)    Aid India Bank
c)    World Bank
d)    None of the above

Answer: a)

Q4. Modvat is related to:
a)    Sales Tax
b)    Wealth Tax
c)    Income Tax
d)    Excise-Duty

Answer: d)

Q5. The one rupee note bears the signature of the
a)    Secretary, Ministry of Finance
b)    Governor, RBI
c)    Finance Minister
d)    None of these

Answer: a)

Q6. A mountain range of Europe is
a)    Alps
b)    Himalaya
c)    Andes
d)    Rocky

Answer: a)

Q7. Ranchi city is located in
a)    Bihar
b)    Madhya Pradesh
c)    Orissa
d)    Jharkhand

Answer:  d)

Q8.  Solve for x and y: 1/x – 1/y = 1/3, 1/x2 + 1/y2 = 5/9.

Answer: x = 3/2 or -3 and y = 3 or -3/2

Q9.  Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.

Answer: 10

Q10. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12

Answer: 9

Q11.  Three pipes, A, B, & C are attached to a tank. A & B can fill it in 20 & 30 minutes respectively while C can empty it in 15 minutes. If A, B & C are kept open successively for 1 minute each, how soon will the tank be filled?

Answer: 167 minutes

Q12. A person walking 5/6 of his usual rate is 40 minutes late. What is his usual time?

Answer:  3hours and 20 minutes

Q13. If Log2 x – 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x be?

Answer: x=e2 or e3

Q14.  Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.

Answer: 64/2210

Q15. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC = 20. What is the length of AE?

Answer: AE=10
You May Like to Read below Section regarding BPSC



Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2014

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

No comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email