Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

MAT 2014 Exam Dates, Syllabus, and Sample Question Paper

MAT 2014 

All India Management Association (AIMA) conducts Management Aptitude Test for students to take admission in MBA and management courses. MAT test is normally held four times within a year (i.e.) February, May, September and December. For the MAT Test 2014 we are providing you some prominent information regarding the syllabus, Question Papers and Sample Question Paper as given below:

Mat Exam Dates

Last Date For sale of Forms/ Online Registration
23 August 2014
Last Date for submission of filled in Registration Forms at AIMA, New Delhi
25 August 2014
MAT Paper Based Test
07 September 2014 (Sunday)
MAT Computer Based Test
13 September 2014 (Saturday) onwards


Intelligence and Critical Reasoning - Reasoning Tests and Logic Tests
  • Direction sense
  • Blood relations
  • Coding and decoding
  • Data arrangement
  • Statement assumptions statement arguments and statement conclusions
  • Sequences and series etc
Mathematical Ability (Arithmetic, Commercial Maths ,  Mensuration etc)
  • Number
  • HCF and LCM
  • Systems
  • Ratio Proportion
  • Averages
  • Simplification
  • Ages
  • Boats streams
  • Interest
  • Profit loss
  • Percentages and discounts etc
Data Interpretation and Data Sufficiency
  • Tables
  • Bar / Line graphs
  • Pie chart
  • Data Sufficiency etc
English Usage (Grammar, Vocabulary, Proficiency and Usage Errors)
  • Reading comprehension
  • Antonyms
  • Synonyms
  • Sentence correction
  • Sentence completion
  • Para jumbles
  • Fill in the blanks etc
Indian and Global Environment
  • GK
  • General Studies
  • Current Events
  • History
  • Economics

MAT Sample Question Paper

1. In a row of boys, Neha is seventh from the left and Madhu is twelfth from the right. If they interchange their positions, Deepak becomes twenty-second from the left. How many boys are there in the row? 
A.    19
B.    Cannot be determined
C.    33
D.   None of these

Answer. C

2. Dharendra ranked ninth from the top and thirty eighth from the bottom in a class. How many students are there in the class? 
A.    45
B.    46
C.    47
D.   48

Answer. B

3. Prerna ranks sixteenth from the top and forty ninth from the bottom in a class. How many students are there in the class? 
A.    64
B.    65
C.    66
D.   Cannot be determined

Answer. A

4. Three persons A, B and C are standing in a queue. There are five persons between A and B and eight persons between B and C. If there be three persons ahead of C and 21 persons behind A, what could be the minimum number of persons in the queue? 
A.    41
B.    40
C.    28
D.   27

Answer.  C

5. Manoj and Sachin are ranked seventh and eleventh respectively from the top in a class of 31 students. What will be their respective ranks from the bottom in the class? 
A.    20th and 24th
B.    24th and 20th
C.    26th and 22nd
D.   25th and 21st

Answer.  D

6. A tailor had a number of shirt pieces to cut from a roll of fabric. He cut each roll of equal length into 10 pieces. He cut at the rate of 45 cuts a minute. How many rolls would be cut in 24 minutes?
A.    30 rolls
B.    58 rolls
C.    120 rolls
D.   150 rolls

Answer. C

7. A monkey climbs 30 feet at the beginning of each hour and rests for a while when he slips back 20 feet before he again starts climbing in the beginning of the next hour. If he begins his ascent at 8.00 a.m., at what will he first touch a flag at 120 feet from the ground?
A.    4 p.m
B.    5 p.m.
C.    6 p.m.
D.   8 p.m.

Answer. C

8. A is 3 years older to B and 3 years younger to C, while B and D are twins. How many years older is C and D?
A.    3
B.    6
C.    9
D.   12

Answer. B

9. A girl counted in the following way on the fingers of her left hand : She started by calling the thumb 1, the index finger 2, middle finger 3, ring finger 4, little finger 5 and then reversed direction calling the ring finger 6, middle finger 7 and so on. She counted upto 1994. She ended counting on which finger?
A.    Ring finger
B.    Middle finger
C.    Thumb
D.   Index finger

Answer. D

10. Between two book ends in your study are displayed your five favourite puzzle books. If you decide to arrange the five books in every possible combination and moved just one book every minute, how long would it take you?
A.    2 hours
B.    3 hours
C.    4 hours
D.   5 hours

Answer. A

Note: Applicants can check Official Link

More Related Links


Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2014

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

2 comments:

  1. Hi.. Please inform the Exam dates soon... :) :)

    ReplyDelete
  2. hii.. please inform the latest may MAT dates asap.

    ReplyDelete

Don't Add Comment with Spam Purpose

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email