Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

TNPSC VAO Exam Question Paper – 2015

TNPSC VAO Exam Question Paper – 2015

Tamilnadu public service commission is going to conduct the TNPSC VAO Exam to recruit the unemployed applicants at the specified posts. Candidates, who are going to apply, may get the TNPSC VAO Exam Question Paper – 2015 from this page. Question paper will be in English and Tamil languages.

The examination question paper is based on the following subjects such as general science, current events, aptitude, Indian economy etc. Job appliers can fetch the remaining details about TNPSC VAO Exam Question Paper – 2015 which is provided below in the page of privatejobshub.

TNPSC VAO Exam Question Paper 

Q1. The absorption of ink by blotting paper involves

A. viscosity of ink
B. capillary action phenomenon
C. diffusion of ink through the blotting
D. siphon action

Ans: B

Q2.The nucleus of an atom consists of

A. electrons and neutrons
B. electrons and protons
C. protons and neutrons
D. All of the above

Ans: C

Q3. When a tree grows older, the rapid increase in thickness is found in:

A. Sap Wood
B. Heart wood
C. Hard Wood
D. Spring Wood

Ans: B

Q4. Annelids show advancement over the nematode in having

A.  Metameric segmentation
B.  True coelom
C. Closed circulatory ststem
D. all of the above

Ans: D

Q5. Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after

A. military affairs
B. the state treasury
C. the royal household
D. the land revenue system

Ans: A

Q6. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because

A. it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
B. it has to operate within the limits prescribed by the Constitution
C. the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
D. All of the above

Ans: D

Q7. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

A. north of Tropic of Cancer
B. south of the Equator
C. south of the Capricorn
D. north of the Equator

Ans: D

Q8. Development expenditure of the Central government does not include

A. defence expenditure
B. expenditure on economic services
C. expenditure on social and community services
D. grant to states

Ans: A

Q9. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

A. Oxygen
B. Hydrogen sulphide
C. Carbon dioxide
D. Nitrogen

Ans: B

Q10. Which of the following is used in pencils?

A. Graphite   
B. Silicon
C. Charcoal   
D. Phosphorous

Ans: A

Q11. The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park (in sq. m) is:

A. 15360      
B. 153600
C. 30720      
D. 307200

Ans: B

Q12. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?

A. 16 cm      
B. 18 cm
C. 24 cm      
D. Data inadequate

Ans: B

Q13. ICICI is the name of a

A. chemical industry
B. bureau
C. corporation
D. financial institution

Ans: D

Q14. Gilt-edged market means

A. bullion market
B. market of government securities
C. market of guns
D. market of pure metals

Ans: B

Q15. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?

A. Chemicals other than fertilizers
B. Services sector
C. Food processing
D. Telecommunication

Ans: D

Q16. The gas usually filled in the electric bulb is

A. nitrogen
B. hydrogen
C. carbon dioxide
D. oxygen

Ans: A

Q17. Washing soda is the common name for

A. Sodium carbonate
B. Calcium bicarbonate
C. Sodium bicarbonate
D. Calcium carbonate

Ans: A

Q18. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically

A. germanium oxide
B. silicon dioxide
C. a mixture of germanium oxide and silicon dioxide
D. sodium silicate

Ans: B

Q19. Which of the gas is not known as green house gas?

A. Methane
B. Nitrous oxide
C. Carbon dioxide
D. Hydrogen

Ans: B

Q20. A rectangular park 60 m long and 40 m wide has two concrete crossroads running in the middle of the park and rest of the park has been used as a lawn. If the area of the lawn is 2109 sq. m, then what is the width of the road?

A. 2.91 m     
B. 3 m
C. 5.82 m     
D. None of these



Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2015

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

No comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email