Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

Reasoning Questions and Answers

Reasoning Questions and Answers : - Welcome here in this section you can check out your Reasoning skills to appeared for any competition test. Here we are providing you 10 Reasoning questions with their answers which are seems to have maximum probability in reasoning exam.

So go through these 10 questions and increase your chance to clear the exam.


Q - 1. In a certain code HOUSE is written as FTVPI, how is CHAIR written in that code?

(A) DIBJS                                                (C) SHBGD                           
(B) SBJID                                                (D) SJBID 




Q - 2. How many meaningful words can be made from the letters AEHT, using each letter only once?

(A) None                                                   (B) One
(C) Two                                                    (D) Three



Q - 3. In the following question one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.
8,   14,   26,   48,   98,   194,   386

(A) 14                                             (B) 48
(C) 98                                             (D) 194


Q -4. A long rope has to be cut to make 23 small pieces. If it is double folded to start with how many times does it need to be cut?

(A) 9                                               (B) 23
(C) 11                                             (D) 12



Q - 5. Introducing a boy, a girl said, "He is the son of the daughter of the father of my uncle." How is the boy related to the girl?

(A)  Brother                                    (B)  Nephew
(C)  Uncle                                       (D)  Son-in-law



Q - 6. If the digits of the number 5726489 are arranged in ascending order, how many digits will remain at the same position?

(A)  None                                        (B)  One
(C)  Two                                          (D)   Three



Q - 7. If blue means pink, pink means green, green means yellow, yellow means red and red means white then what is the color of turmeric?

(A)  green                                         (B)  yellow
(C)  red                                             (D)  pink



Q - 8. 120, 99, 80, 63, 48, ?

(A)  35                                            (B) 38
(C)  39                                            (D) 40



Q - 9. Mara runs faster than Gail.
Lily runs faster than Mara.
Gail runs faster than Lily.
If the first two statements are true, the third statement is

A.            true
B.            false
C.            uncertain



Q - 10. The total of the ages of Amar, Akbar and Anthony is 80 years. What was the total of their ages three years ago?


(A)  71 years                                 (B)  72 years

(C)  74 years                                 (D)  77 years




You can check the answers of above mentioned questions below---

Ans- 1(d), 2(c), 3(b), 4(c), 5(a), 6(d), 7(c), 8(a), 9(b), 10(a)



Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2014

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

35 comments:

  1. quetion 2 Ans is Three .......... Heat , HAt ,eat

    ReplyDelete
    Replies
    1. q:2 ans is two ..HEAT & HATE

      Delete
    2. ya its ans is two heat nd hate not three

      Delete
    3. Ques. 2 answer is two

      It makes Heat & Hate

      Delete
    4. turmeric means haldi,so haldi colour yellow & yellow means red.

      Delete
    5. heat and hate is right i think

      Delete
    6. Que-7: yellow mns red & red means white.
      So, answer should be White

      Delete
  2. only 2 words made using aeht this..1) heat 2)hate .."bhushan s shekokar".

    ReplyDelete
  3. some one tell me correct answer 2 second question...
    i am thinking that .. ans is 2(often use).. but we can form many meaning full words like..
    eat, ate, tea, heat, hate,hat...etc

    ReplyDelete
    Replies
    1. no you have to use all the letters of AEHT. if that would be the case what you have done made words with three letters word, then the options would be more than 4 words! but here four is the highwst number so option @ is right .

      Delete
    2. sol for Q.no 8 is 35
      120,99,80,63,48
      sol:diff b/w 120-99=21
      diff b/w 99-80=19
      80-63=17
      63-48=15
      48-13=35

      Delete
    3. but question is- made meaning with this ahet not mention to use only few word make meaning with all word

      Delete
  4. answer is 2 , HEAT , HATE .. they said to use every letter.

    ReplyDelete
  5. ANyone help me to understand Que1.

    ReplyDelete
    Replies
    1. house ko ulta kardo...e s u o h....ab iss me 1+ krdo..+ karne se e ke baad f aa jata hai s ke baad t aa jata hai u ke baad v aa jata hai o ke baad p aa jata hai,h ke baad i aa jata hai..aise apka pehla answer ftvpi nikla jo already diya gaya hai...\
      aise hee word CHAIR ko pehle utla karo fir +1 add karte jao..apka answer aa jayega...thnks

      Delete
    2. Que 1 - HOUSE ans is FTVPI.
      To get the ans FTVPI, Written back the word HOUSE like ESUOH then see the next letter of each the letter of ESUOH that is "for E is F, for S is T, for U is V, for O is P, and for H is I". then u can get the ans. Similar that to do the word CHAIR. "RIAHC = R-S, I-J, A-B, H-I and C-D. So the ans for CHAIR is SJBID.

      Delete
    3. HOUSE written back ESUOH then see the next word of each letter E-F, S-T, U-V, O-P and H-I. So ans for HOUSE is FTVPI. Similarly for CHAIR - RIAHC = R-S, I-J, A-B, H-I and C-D So the ans for CHAIR is SJBID.

      Delete
  6. if this is how q r gonna b then merit will b 100%

    ReplyDelete
  7. sir tell me the answer q:no: 1

    ReplyDelete
  8. Q - 1. In a certain code HOUSE is written as FTVPI, how is CHAIR written in that code?

    answer- HOUSE = FTVPI
    here the next letter to each letter present in "HOUSE" and written in reverse sequence in the code.

    SO, C H A I R = D(next to C) I(next to H)B(next to A)J(next to I)S(next to R)

    =DIBJS
    now reverse the sequence
    ="SJBID"
    this is the answer.

    ReplyDelete
  9. 3 rd que explain the ans anybody

    ReplyDelete
  10. can somebody help and how it come ans 3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Take the given num in series and reduce one from it, then double it

      Delete
  11. @Devesh answer for q 1:
    H O U S E
    The next alphabet after H is I like wise the correspionding letter to 'O' is P, for U is V, S is T & E is F. Now putting all the corresponding alphabets together, it becomes I P V T F and according to the code if u reverse them it becomes F T V P I. Do the same thing with CHAIR C=D, H=I, A=B, I=J & R=S. Together they become D I B J S read them in reverse they become S J B I D

    ReplyDelete
  12. can explain for 4th and 10th ques

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4- here is a rope when we fold it 2 times & cut such
      -----------)
      ----------- count
      10- we'll reduce 3 years from age of each amar akbar anthony respectivily

      Delete
  13. explain 3rd question

    ReplyDelete
    Replies
    1. double the every term & subtract 2 from each

      Delete
    2. answer is 48, just check the difference between the two consecutive numbers as it should be 2 less than the first number example 8,14 : diff is 6 and if we add 2 we get first number as 8 and so on.....

      Delete
  14. can any one explain 5th and 8th ques.....???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Q5.A.brother

      because he will be your uncle child......go on your relations.....then u get the answer..

      Q8.A.35

      because in this series 120-21, 99-19, 80-17 63-15,
      48-13, 35

      Delete
    2. Uncle's child means he is our cousin not our brother.. right..

      Delete
    3. yes it had to be cousin and not brother .. but then again .. the daughter mentioned could be the mother of the person which makes him brother ..

      and for 8th question :
      11^2 - 1 = 120
      10^2 - 1 = 99
      9^2 - 1 = 80
      8^2 - 1 = 63
      7^2 - 1 = 48
      6^2 - 1 = 35

      Delete

Don't Add Comment with Spam Purpose

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email