Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

GK Preparation Tips 2014-2015

When a person collects information from all aspects of life as well as from entire subjects in form of knowledge is called General Knowledge. In present era of time it is the main part of all entrance exam whether for recruitment or for any other exam in both government and private sectors. So those are preparing for any competitive or entrance examination for session 2014 & 2015 can get GK Preparation Tips from this page. This page provides you effective and important tips to prepare for General Knowledge (GK) and also you can get some GK question and answer which are generally asked in examinations. You can get all these through below mentioned steps.

Step 1: GK Questions with Answers

Step 2: Some effective tips to prepare for General Knowledge

Step 1: GK Questions with Answers

1. The Indian National Congress was founded by

A. Mahatma Gandhi
B. Annie Besant
C. W.C.Bannerji
D. A.O.Hume
Answer. D

2. Indian Navy Act was passed on

A. 1921
B. 1925
C. 1927
D. 1930
Answer. C

3. The first president of the Republic of India was
A. V.V.Giri
B. Zakir Hussain
C. Dr.Radhakrishnan
D. Dr.Rajendra Prasad
Answer. D

4. Babar entered India for the first time through
A. Sind
B. Punjab
C. Kashmir
D. Rajasthan
Answer. B

5. The Governor of a State is appointed by

A. Prime Minister
B. Law Minister
C. Chief Minister
D. The President
Answer. D

6. Indian Constitution has been divided under
A. 10 parts
B. 20 parts
C. 24 parts
D. 36 parts
Answer. C
7. The minimum age for a Lok Sabha Member is
A. 25 years
B. 30 years
C. 18 years
D. 21 years
Answer. A

8. Television was invented by

A. Sholes
B. J.L.Baird
C. Shockley
D. John Napier
Answer. B
9. Electrons were discovered by

A. Newton
B. Roentgen
C. J.J.Thompson
D. Edison
Answer. C

10. Roentgen discovered

A. Electrocardiograph
B. X–rays
C. Anti polio vaccine
D. Encephalograph
Answer. B

11. DNS refers to
A. Data Number Sequence
B. Digital Network Service
C. Domain Name System
D. Disk Numbering System
Answer. B

12. The unit of speed used for super computer is

A. KELOPS
B. GELOPS
C. MELOPS
D. None of these
Answer. B

13. Do or Die slogan is associated with

A. Mahatma Gandhi
B. Bala Gangadhara Tilak
C. Jawaharlal Nehru
D. Nethaji
Answer. A

14. Recently, people from other countries (like Pakistan, Afghanistan, Nigeria, Kenya, Ethiopia, Somalia, Syria and Cameron) to India should mandatorily submit the vaccination certificate during visa processing. In this, what is the vaccination for?

A. AIDS
B. Poliovirus
C. Smallpox
D. SARS
Ans. B

15. Recently,Former Indian President Dr.APJ Abdul Kalamhonoured with honorary degree by which of the following university?

A. University of Oxford
B. California State University, Los Angeles
C. University of Edinburgh
D. University of Cambridge
Ans. C


Step 2: Some effective tips to prepare for General Knowledge
  • It can be gained easily but regular study is required, that to, can be easy to grab as it is generally in the newspapers, so any time of a day you can make out to know about what’s going on in this existing world.
  • Some magazines that provide this important information in a collective way such are Current Affairs, India Today, Pratiyogita Darpan, India times, Competitive Success etc.
  • T.V Channels such as Discovery, National Geography, History and news channel also helps in growth of your knowledge so view the documentaries shown by these channels.
  • Important Dates and Days of the National and International events and happenings should be revised after a regular interval of time to keep yourself updated.
  •  
  • Sometimes questions are made on the life of great personalities like Mahatma Gandhi so there life review should be read to know their achievements.
  • Internet also plays a vital role to update your general knowledge. Internet world is the place at where current things are released firstly. So you can get information / knowledge by the help of Internet such as YouTube, Yahoo and other social sites.

All of you are suggested to keep in touch with us via our portal, privatejobshub.blogspot.in. You can get any type of details like recruitment, examinations, result, admit card, admission, etc. Also you can download study material like books, syllabus, exam pattern, etc. You can follow us Facebook and Google Plus.  If you want to get up to date details via email then it can be done just subscribing our free email service.

More Useful Links



Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2014

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

7 comments:

  1. thanks admin,it's very useful for me

    ReplyDelete
  2. This is good Guidline regardings to preparing the competitive examination in a very little time ,Its can improve the mental prospective to scoring in the competitive journey of life in a easy way...

    ReplyDelete
  3. thanks for it...

    ReplyDelete
  4. excellent guidelines!

    ReplyDelete

Don't Add Comment with Spam Purpose

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email