Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

UGC NET Objective Type Exam Pattern 2014 Questions and Answers

UGC NET Objective Type Exam Pattern 2014

UCG has released a notification for UCG NET Objective Type Exam Pattern 2014 and the exam will conduct in the month of June.

This time UCG has changed its pattern of objective type examination. No negative marking will be done. If aspirants are in need of the details related to the Objective type examination pattern then it is the right place where you can find all the latest updates.

The UCG NET exam will conduct in the month of June 2014. Interested candidates may start their preparations to crack the paper.

Here is a quick view related to the updates of paper pattern and types of questions which would be asked in UCG NET exam.

UGC NET Exam Pattern:

Session
Paper
Number of Questions
Marks
Duration
First
I
60 out of which 50 questions are to be attempted
50x2 = 100
1¼ Hours (09.30 a.m. to 10.45 a.m.)
First
II
50 questions all of which are compulsory
50x2 = 100
1¼ Hours (10.45 a.m. to 12.00 Noon.)
Second
III
75 questions all of which are compulsory
75x2 = 150
2½ Hours (01.30 p.m. to 04.00 p.m.)


Category
Minimum Marks (%) to be obtained
Paper – I
Paper – II
Paper– III
General
40%
40%
75 (50 %)
OBC (Non-creamy layer)
35%
35%
67.5 (45 %) rounded off to 68
PWD / SC / ST
35%
35%
60 (40 %)

UGC NET Question and Answers:  

We are providing some of the questions which will help you to know about which type of paper will come in examination.  

1. Who among the following regarded Buddhism as a moral and tolerant alternative to Marxism ?

 (A) Ram Mohan Roy
 (B) Vivekananda
 (C) B.R. Ambedkar
 (D) M.N. Roy

Ans. C

2. Who differentiated between antagonistic and non-antagonistic contradictions ?

 (A) Marx
 (B) Lenin
 (C) Mao
 (D) M.N. Roy

Ans. B

3. What is not the advantage of SEZ ?

 (A) Improvement of infrastructure in the hinterland.
 (B) Diversion of large tracts of farm land.
 (C) Attracting foreign investment.
 (D) All of the above.

Ans. C

4. Which of the following is a WTO procedure to promote globalisation ?

 (A) Promotion of free trade.
 (B) Reduction of budgetary subsidies.
 (C) Reduction in shipping costs.
 (D) Promotion of foreign portfolio investment.

Ans. C

5. Which deities are not referred to in the Rig-veda ?

 (A) the gods of natural phenomena like Indra, Agni, Varuna and Mitra.
 (B) the goddesses like Ushas and Aditi.
 (C) the semi-divine deities such as gandharvas, apsaras and pishachas.
 (D) Ganesha and Karttikeya

Ans. A

6. The 5th pillar edict says that Ashoka made some living creatures such as parrots, fish, ants, tortoises, etc, inviolable. After which consecration year was it ordered ?

 (A) 20th year
 (B) 26th year
 (C) 30th year
 (D) 15th year

Ans. A

7. “Universal Declaration of Human Rights” was adopted by U.N.O. on

 (A) 24th Oct. 1945
 (B) 10th Dec. 1948
 (C) 25th Sept. 1951
 (D) 30 July 1970

Ans. A

8. Lakshadweep is a

 (A) Islet
 (B) Island
 (C) Continent
 (D) Capital of a state

Ans. D

9. Working memory involves which of the following ?

 (A) Storage capacity and Biographical information
 (B) Semantic information and Processing capacity
 (C) Storage capacity and Processing capacity
 (D) Biographical information and Semantic information

Ans. A

10. Out of the following, who has not explained intelligence as having more than one component at higher order level ?

 (A) Cattell
 (B) Guilford
 (C) Jensen
 (D) Thurston

Ans. C

Note: For more details see the official Link


Sarkari Naukri

Current Affairs

Recruitment 2014

Private Jobs

Railway Jobs

Application Form

PREPARATION TIPS

Career Options

Online Tests

Written Exam tips

Civil Services

Math
(Preparation Tips)|(Online Quiz )

Interview Tips

Banks Jobs

Reasoning
(Preparation Tips)|(Online Quiz)

Resume Writing Tips

Study Abroad

Computer Knowledge
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Check Result - Internet

Memory Power Tips

General Awareness
( Preparation Tips)|(Online Quiz )

Fill Online Application

Distance Education

Typing Test

Job searching tips

Retail Management

Computer Quiz for Bank, Railway

Group Discussion

English Preparation

Hospital Management

how write good answer

Mass Communication

CLERK - Online Practice Test

Selection Process

Foreign Language

Study Abroad

Nausena Bharti

SSB Interview Q- A

Maximise your score in exam

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

2 comments:

  1. abe ye aplicaion form kyu ni mil raha hi

    ReplyDelete
  2. I Qualified UGC NET Exam june 2010, and i wrote UGC NET in 2012 June for JRF... i was shocked when i saw third paper of NET... It was very very simple comparatively prescriptive type exam.....an average level PG holders can easily qualified this objective mode test... It is surely that this pattern of NET exam will reduce the Quality of Higher education.... i think 50-60 percent of attended candidate will pass in this exam, if UGC follow the presently declared passing criteria... It was very cheating to other candidates those who passed through descriptive type exam... Because both are very different in the standard level of the test..... i am sure that i will get UGC JRF in this time..... SO UGC have taken an immediate action on this matter by modifying the passing criteria or any other form.....

    ReplyDelete

Don't Add Comment with Spam Purpose

x

Subscription to FREE Email Alerts

Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email